RSS

Dachshund,Dalmatian

Dachshund

Σκύλος Dachshund καφέ στη φύσηSmall dog
Ύψος:20-27cm
Βάρος:7-13kg


Εμφάνιση:Το Dachshund, εκτός από τη διαφοροποίησή του ανά μεγέθη, διαφοροποιείται και κατά το μήκος του τριχώματός του. Με βάση το τελευταίο, προκύπτουν τρεις παραλλαγές: το κοντότριχο (κοντή, λαμπερή και εφαρμοστή στο σώμα τρίχα) το μακρύτριχο (μακριά, λαμπερή και λεία ή ελαφρά κυματιστή τρίχα) και αυτό με το τραχύ τρίχωμα (κοντή, τραχιά, με πυκνό υπόστρωμα τρίχα). Σε όλες τις περιπτώσεις, το κεφάλι εμφανίζεται μακρύ και στεγνό, τα μάτια αμυγδαλωτά, όχι ιδιαίτερα μεγάλα και τα αυτιά κρεμαστά και τριγωνικά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ράτσας ωστόσο είναι το μακρύ, μυώδες και μικροκαμωμένο σώμα του και κοντά του πόδια. Και οι τρεις παραλλαγές του τριχώματος εμφανίζονται σε πολλά χρώματα που εκδηλώνονται σε μονοχρωμίες, διχρωμίες ή τριχρωμίες, με κηλίδες ή χωρίς. 
 
Συμπεριφορά:  Το μικροκαμωμένο Dachshund είναι ένα έξυπνο, ζωηρό, γεμάτο περιέργεια σκυλάκι, που θα αγαπήσει την οικογένεια και θα παίξει ευχάριστα με τα παιδιά, εφόσον αυτά δεν το μεταχειρίζονται με σκληρό τρόπο. Ενδέχεται να αναπτύξει αντικοινωνική συμπεριφορά προς τους ξένους και ανεξέλεγκτη τάση για γάβγισμα, γι´ αυτό και συνίσταται η έγκαιρη, από πολύ μικρή ακόμα ηλικία εκπαίδευσή του. Επίσης προσοχή χρειάζεται στη συναναστροφή του με μικρότερα ζώα, καθώς το κυνηγετικό του ένστικτο μπορεί να κυριαρχήσει. Θα σας ακολουθήσει εύκολα στα ταξίδια σας, καθώς, όταν εκπαιδευτεί και αντιληφθεί το ρόλο του δίπλα σας, θα γίνει το πιο υπάκουο σκυλί που θα απολαμβάνει με περίσσεια ηρεμία τη συντροφιά σας. 
 
Φροντίδα:Οι ανάγκες για περιποίηση του Dachshund αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος: το κοντό και το τραχύ τρίχωμα δεν χρειάζονται παρά ένα ελαφρύ χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα με μια μαλακή βούρτσα, ενώ το μακρύτριχο χρειάζεται χτένισμα μέρα παρά μέρα για να μη δημιουργηθούν κόμποι.Παρότι το κοντό μήκος των ποδιών του δημιουργεί την αντίθετη εντύπωση, εντούτοις το Dachshund χρειάζεται καθημερινή άσκηση, με τουλάχιστον δύο περιπάτους την ημέρα, τρέξιμο και συχνά παιχνίδια. Αποφύγετε ωστόσο ασκήσεις που μπορεί να τραυματίσουν την πλάτη του (κάτι που, λόγω κατασκευής, προκύπτει συχνά) όπως για παράδειγμα να πηδάει από ψηλά σημεία, για να πιάσει το μπαλάκι, κλπ. Αποφύγετε να τα παραταϊζετε, καθώς έχουν την έμφυτη τάση για παχυσαρκία.
  


Dalmatian

σκύλος Dalmatian / Δαλματίας κάθεται σε καναπέ

 Large dog
 Ύψος:50-60cm
  Βάρος:23-28kg



 Εμφάνιση:Το Dalmatian είναι ένα κινητικό σκυλί, γρήγορο και υπάκουο, με χαρακτηριστική εμφάνιση και υποδειγματικό χαρακτήρα. Έχει μακρύ κεφάλι με δυνατή μουσούδα, ρουθούνια στο ίδιο χρώμα με τις βούλες του δέρματός τους και μετρίου μεγέθους, σκούρα μάτια με ζωηρή έκφραση. Το τρίχωμά του είναι κοντό, σκληρό και λείο, πάντοτε λευκό, με μαύρες ή καφέ του συκωτιού στρογγυλές βούλες. 





Συμπεριφορά:Τα αγαπημένα μας Dalmatian χρειάζονται εκπαίδευση από πολύ νωρίς. Παρότι πολύ έξυπνα, διαθετουν υπερβολική ισχυρογνωμοσύνη και συχνά χρειάζεται να βρεθεί το κατάλληλο κίνητρο από τον εκπαιδευτή για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Αναπτύσσουν συχνά δειλία απέναντι στους αγνώστους, κατί που ωστόσο επίσης αποτρέπεται με την έγκαιρη και συνεχή κοινωνικοποίησή τους. Παρότι αγαπάνε πολύ τα παιδιά, τείνουν να γίνονται λίγο άτσαλα στο παιχνίδι, γεγονός που κάνει τα παιδάκια μιας κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας καταλληλότερα για συναναστροφή μαζί τους. Από τη στιγμή που θα βρεθούν τα κατάλληλα όρια, τα Dalmatian αποτελούν πιστό και ακούραστο φίλο των παιδιών, που θα τα ακολουθεί και θα τα συντροφεύει όλη την ημέρα.
οχτώ σκυλάκια puppies Dalmatian / Δαλματίας κάθονται σε λευκό φόντο


Φροντίδα:Τα Dalmatian είναι από τα πιο καθαρά σκυλιά, αφού αντιπαθούν τη βρωμιά σε τέτοιο βαθμό ώστε να φροντίζουν να αποφεύγουν ακόμα και τις λακούβες ή τις λάσπες. Δεν έχουν σκυλίσια οσμή και καθαρίζουν συχνά τον εαυτό τους, χρειάζονται όμως και τακτικό βούρτσισμα για να μαζεύονται οι νεκρές τρίχες. Μια-δυο φορές το χρόνο μαδάνε περισσότερο και χρειάζονται εντατικότερη περιποίηση.Τα Dalmatian χρειάζονται τρέξιμο για να εκτονωθούν. Φροντίστε να τους το παρέχετε τουλάχιστον για κάποια ώρα κάθε μέρα.Το DNA των Dalmatian κουβαλάει  αρκετές προδιαθέσεις για ασθένειες, με σημαντικότερη τη συχνή εμφάνιση κώφωσης στη ράτσα. Συγκεκριμένα το 8% των εν λόγω σκύλων είναι τελείως κουφό, ενώ το 22% είναι κουφό από το ένα αυτί. Χρειάζεται οπωσδήποτε εξέταση περί την 6η εβδομάδα της ζωής ενός κουταβιού και η στείρωση των κωφών ζώων για να αποτραπεί η αναπαραγωγή τους. Επίσης, τα Dalmatian έχουν συχνά προβλήματα και με πέτρες στην ουροδόχο κύστη, καθώς στο αίμα τους βρίσκουμε περισσότερο ουρικό οξύ απ´ ότι σε κάθε άλλη ράτσα.



 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοι αναγνώστες και αναγνώστριες τα σχόλια βοηθούν στην βελτίωση του blog ...