RSS

Caniche Poodle,Cavalier King Charles Spaniel,Chihuahua,Collie

Caniche Poodle   

Large Dog
Υψος:35-40cm
Βάρος:20-32kg

Εμφάνιση:Το Poodle, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχει στεγνό κεφάλι, συμμετρικό με το σώμα του, αμυγδαλωτά σκούρα μάτια και πλούσια σε τρίχωμα αυτιά. Ο λαιμός του είναι στητός και δυνατός, το σώμα του ελαφρώς ορθογώνιας κατασκευής και τα πόδια του χαρακτηρίζονται από τα δυνατά οστά τους. Έχουν πυκνό, κατσαρό ή σε μορφή κορδονιών τρίχωμα, σε αποχρώσεις του μαύρου, του λευκού, του καφέ, του γκρί και του βερικοκί. 

Συμπεριφορά: Τα Poodle είναι φιλικά και καλοπροαίρετα σκυλάκια, με ξεχωριστή ευφυϊα που τα κατατάσσει στις πιο εύκολες να εκπαιδευτούν ράτσες. Η μεγαλόσωμη εκδοχή του είναι μάλλον η πιο ήσυχη από τις τρεις σε επίπεδο ενέργειας. Είναι δεκτικά στους αγνώστους και αποκτούν άριστες σχέσεις με τα παιδιά. Τα μεγάλα Poodle τα πηγαίνουν καλά με τα άλλα σκυλιά, ενώ τα μικρότερα είναι πιθανό να εκδηλώσουν κόμπλεξ που σχετίζονται με το μέγεθός τους και να μην είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα στη συναναστροφή τους με άλλα ζώα. Επιπλέον, η toy εκδοχή, μάλλον επωφελείται περισσότερο από μεγαλύτερα παιδιά που θα προσέξουν τον χειρισμό τους προς αποφυγή ατυχημάτων. 

Φροντίδα: Ειδικά αν χρησιμοποιείται σαν σκυλί επιδείξεων, το Poodle χρειάζεται συχνό μπάνιο και κούρεμα κάθε 6-8 εβδομάδες. Οι ιδιοκτήτες του επιλέγουν ανάμεσα σε πολλά στυλ κουρέματος για το σκυλάκι τους, προκειμένου να πρωτοτυπούν αλλά και να επιδεικνύουν την ομορφιά του. Τα Poodle εμφανίζουν συχνά ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια και που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση, ενώ δεν αποκλείονται και οι δερματοπάθειες ή οι αλλεργίες που ενδέχεται ωστόσο να σχετίζονται και με τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καλλωπισμό τους. Τα Poodle δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε σχέση με την άσκησή τους. Η καθιερωμένη βόλτα φαίνεται να αρκεί σε αυτή την ήσυχη ράτσα.


Cavalier King Charles Spaniel 

Small Dog
Υψος:30-43cm
Βάρος:5-8kg



 Εμφάνιση: Με σκούρα, στρογγυλά μάτια που ακτινοβολούν ευγένεια, τα Cavalier King Charles Spaniel έχουν πλούσια σε τρίχωμα αυτιά και ελεύθερη, κομψή κίνηση. Το τρίχωμά του θυμίζει μετάξι στην υφή, είτε είναι ίσιο, είτε ελαφρώς κυματιστό. Οι αποχρώσεις που επικρατούν είναι η μαύρη με κόκκινα-καφέ στίγματα (black & tan), το μονόχρωμο κόκκινο (ruby), το λευκό με καστανά σημάδια (Blenheim) και το ασπρόμαυρο με κόκκινα-καφέ στίγματα. 

Συμπεριφορά:  Το Cavalier King Charles Spaniel είναι πρόθυμο, στοργικό και χαρούμενο σκυλί, που πάντα αρέσκεται στο να κουνάει την ουρά του.Είναι το πιο βολικό σκυλί του κόσμου! Θα τρέξει μαζί σας αν έχετε όρεξη να τρέξετε και θα μείνει σπίτι για αγκαλίτσες αν έχετε όρεξη να μείνετε σπίτι.Κοινωνικό και πολύ αθλητικό,αυτό το ατρόμητο, ζωντανό,μικρό σκυλί είναι πρόθυμο να σας ευχαριστεί.Είναι αρκετά ευφυες για να καταλάβει τι θέλετε και ως εκ τούτου είναι συνήθως εύκολο να εκπαιδευτεί και να ανταποκριθεί καλά στην εκπαίδευση υπακοής.Λέγεται ότι εκ φύσεως συμπεριφέρονται πολύ καλά και τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα σκυλιά και μη-κυνοειδή κατοικίδια ζώα.Το Cavalier αγαπά τους ανθρώπους και απολαμβάνει τη συντροφικότητα ωστόσο χρειάζονται κανόνες να ακολουθούν και να έχουν όρια στο τι πρέπει να κάνουν και τι όχι.Δεν μπορεί να ζει σε ένα κλουβάκι και δεν πρέπει να μένει μόνο του όλη τη μέρα.Αν είναι απαραίτητο να το αφήσετε είναι καλό να το πάτε μια βόλτα πριν φύγετε ώστε να το μείνει ήρεμο.
 
  

Φροντίδα:Τα Cavalier King Charles Spaniel χρειάζονται βούρτσισμα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα για να μη δημιουργούν κόμπους. Αυτονόητο ότι χρίζουν εντατικότερης φροντίδας εφόσον βραχούν ή λερωθούν.





Chihuahua

Toy Dog
Υψος:15-23cm
Βάρος:1-3kg

τρια σκυλιά Chihuahua, ένα μαύρο, ένα καφέ και ένα λευκό σε λευκό φόντο 

Εμφάνιση:Το Chihuahua χαρακτηρίζεται πρωτίστως από τη μικροσκοπική κατασκευή του, η οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα ισορροπημένη και μυώδης. Το κεφάλι του είναι σχετικά μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα του, τα μάτια του στρογγυλά και εκφραστικά και τα αυτιά του στητά, τριγωνικά και μεγάλα. Το τρίχωμά του διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: κοντότριχο (που είναι και το προγενέστερο) και μακρύτριχο, με πιο κοντές τρίχες στο πρόσωπο και τα πόδια. Στα Chihuahua δεν προβλέπονται χρωματικοί περιορισμοί, καθώς σε βάθος χρόνου έχουν προκύψει όλα τα πιθανά χρώματα - και είναι όλα αποδεκτά. 

 Συμπεριφορά:Κοινωνικοποιείστε το καλά.Για ορισμένα σκυλιά της φυλής αυτής μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να εκπαιδευθούν, αλλά είναι σε γενικές γραμμές είναι έξυπνα, μαθαίνουν γρήγορα και ανταποκρίνονται καλά στη σωστή,προσεγμένη αλλά σταθερή εκπαίδευση.Μην το  αφήνετε να κάνει πράγματα που δε επιτρέπατε σε ένα μεγάλο σκυλί , όπως να πηδάει επάνω στους ανθρώπους καθώς έτσι θα αναπτύξει το σύνδρομο του Μικρού Σκυλιού.Ενώ μπορεί να είναι χαριτωμένο για ένα σκυλί τόσο μικρό αλλά αυτό δεν το εμποδίζει από το να έχει πολές φορές μια κυριαρχική συμπεριφορά.Εάν επιτρέψετε αυτό το μικρό σκυλί για να είναι ο ηγέτης της οικογένειάς σας θα αναπτύξει πολλά θέματα συμπεριφοράς, όπως ζήλια, επιθετικότητα με άλλα σκυλιά και μερικές φορές με τον άνθρωπο, και αναμφισβήτητα θα γίνει καχύποπτο με τους άνθρωπους εκτός από τον ιδιοκτήτη του. Όταν υπάρχουν άγνωστοι τριγύρω θα ακολουθεί παντού τον ιδιοκτήτη του για να είναι όσο πιο κοντά μπορεί.

δυο σκυλάκια Chihuahua καφέ χρώμα σε λευκό φόντο
Φροντίδα:Όπως για όλα τα μικρά σκυλιά, έτσι και για τα Chihuahua, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη άσκηση ή εκτόνωση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς η μεγάλη ενέργεια που διαθέτουν, αν δεν εκτονωθεί, θα βρει διέξοδο σε καταστροφικές συμπεριφορές μέσα στο σπίτι.Τα κοντότριχα Chihuahua χρειάζονται βούρτσισμα ή πέρασμα με νωπό πανί μια στο τόσο προκειμένου να διατηρηθεί η στιλπνότητα και η γυαλάδα στο τρίχωμά τους. Αντίθετα, τα μακρύτριχα χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για να μην προλάβει να μπερδευτεί η τρίχα τους. Και οι δύο εκδοχές όμως, χρειάζονται πλύσιμο μια φορά το μήνα (με προσοχή ώστε να μη βραχούν τα αυτιά τους εσωτερικά), κόψιμο των νυχιών και συχνό τσεκάρισμα των αυτιών.Τα Chihuahua έχουν ευπάθεια στους ρευματισμούς, τα κρυώματα, τάση για παχυσαρκία και συχνά προβλήματα ξηροφθαλμίας.

Collie

καφέ σκύλος Collie πηδάει εμπόδια σε εκπαίδευσηLarge Dog
Υψος:56-66cm
Βάρος:23-34kg

 Εμφάνιση:Από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της εμφάνισης ενός Collie είναι το σχήμα του κεφαλιού του, το οποίο είναι ιδιαίτερα μακρύ και λεπτό, θυμίζοντας σφήνα. Διαθέτει μικρά αυτιά, μακριά ουρά, ορθογώνιο περίγραμμα στο σώμα και περήφανη κορμοστασιά που του χαρίζει ελαστική και δυναμική κίνηση. Τα Collie, ανάλογα με το τρίχωμά τους, χωρίζονται σε δύο παραλλαγές: τον μακρύτριχο και τον κοντότριχο. Το μακρύτριχο Collie διαθέτει πυκνό και τραχύ τρίχωμα, με πλούσιο, μαλακό υπόστρωμα και παραπάνω μήκος τρίχας στο στήθος, τα οπίσθια και την ουρά. Στο πρόσωπο και τα αυτιά το μήκος είναι κοντύτερο. Στα κοντότριχα Collie, το τρίχωμα είναι επίσης τραχύ αλλά κοντό και κολλημένο στο σώμα, με πλούσιο υπόστρωμα. Και οι δύο τύποι συναντώνται σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς: - παραλλαγές του καφέ, από ανοιχτό χρυσαφί, μέχρι καφέ-μαύρο, - τρίχρωμο με μαύρο σαν το κύριο χρώμα και χρυσές-καφέ κηλίδες στο κεφάλι και τα πόδια, και - συνδυασμός μπλε-ασημί κηλίδων με μαύρα και χρυσά-καφέ στίγματα (blue merle). Σε όλους τους συνδυασμούς, υπάρχουν λευκά σημεία, κυρίως στο κολλάρο, το στήθος, το άκρο της ουράς αλλά και τη μύτη. 

Συμπεριφορά:Ένα σωστά εκπαιδευμένο Collie αποτελεί ιδανικό σύντροφο για την οικογένεια και αφοσιωμένο προστάτη για τα παιδιά. Σαν γνήσιος φύλακας, μπορεί να γαβγίζει λίγο παραπάνω, αλλά και αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με την εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά έξυπνο και υπάκουο σκυλί που, όταν βρείτε τα κουμπιά του, θα ανταποκριθεί με ενθουσιασμό στις οδηγίες σας. Δεν θα έχουν πρόβλημα να σας ακολουθήσουν σε μια ζωή μέσα στο διαμέρισμα, εφόσον βεβαίως λαμβάνουν την άσκηση που έχουν ανάγκη. 

καφέ σκύλος Collie στέκεται σε γρασίδι
 Φροντίδα:Το κοντότριχο Collie δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα του τριχώματός του, καθώς ένα βούρτσισμα μέρα παρά μέρα θεωρείται αρκετό για να το κρατήσει λαμπερό. Τα μακρύτριχα όμως, χρειάζονται σίγουρα επιπλέον περιποίηση, με καθημερινό χτένισμα και βούρτσισμα για να μην προλάβουν να σχηματίσουν κόμπους.Πρόκειται για ράτσα που μαδάει, και στις δύο εκδοχές της, ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τα Collie είναι ευαίσθητα στον ήλιο, ιδιαίτερα στα σημεία που δεν τα καλύπτει τρίχωμα, οπότε φροντίστε να εφαρμόζετε συχνά αντιηλιακό στη μυτούλα του κατά τους περιπάτους σας στη λιακάδα.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοι αναγνώστες και αναγνώστριες τα σχόλια βοηθούν στην βελτίωση του blog ...